Crna rupa / Dragan Vojvodić

Projekat Crna rupa Dragana Vojvodića u galeriji Perpetuum Mobile u subotu 3.10.2015. u 18 časova

Sanjao sam da zidove sopstvene sobe prekrijem omotima ploča. Da se zaštitim od sveta koji me okružuje. Svet koji je nadirao svom svojom težinom prisilio me je da preko noći napustim svoj grad, svoj dotadašnji život, a u njemu i nekoliko stotina ploča, koje sam godinama strastveno sakupljao.

Radovi objedinjeni nazivom Crna rupa, fenomene identiteta, sećanja,  memorije i reinterpretaciju individualne mitologije tematizuju kroz vizuelni i autobiografski diskurs. Iako disparatnog karaktera oni poseduju jedno vizuelno metaforično jedinstvo koje se manifestuje u formi kruga. Krug koji simbolizuje savršeno kretanje, bez početka i kraja, najbolje može da prestavi sliku vremena.

Astronomija definiše crnu rupu kao objekat čije je gravitaciono polje toliko jako da nijedan oblik materije ili radijacije ne može da se otisne od nje. Ona je prostor–vreme beskonačno zakrivljen.

Differencia specifica čitavog projekta jeste selekcija i “stvari koje nestaju” zahvaljujući različitim uzrocima: estetskim i vrednosnim jednako kao i sociološkim i političkim. Estetsko i drušveno vrše ulogu brisača memorije jer predmeti i ono što oni sobom impliciraju nestaju zauvek, kao rezultat vrednosne valorizacije ili prinudne redukcije izazvane destrukcijom.

 

 

 

 

 

 

 

Dragan Vojvodić rođen 1965. god. u Kuli, Srbija. Studije započinje na Likovnoj akademiji u Sarajevu, a diplomira 1995. god. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Vlastitu umetničku praksu, izražavajući se kroz različite medije (performans, instalacije, in situ, video, fotografija, skulptura, slika), bazira na različitim egzistencijalnim situacijama, kao i komunikaciji sa različitim akterima i pojavama u svetu savremene umetnosti. Veliki deo svoje umetničke prakse realizuje u Skandinaviji gde i samostalno izlaže (Konstepidemin, Geteborg, Švedska; Rogaland Kunstsenter, Stavanger, USF Verftet, Bergen i Mesen Arthouse, Alvik, Norveška; Titanik galerija, Turku, Koli artist in residence, Koli i Eero Nelimarka muzej, Alajarvi, Finska; SIM House, Rejkjavik, Island). Učestvovao je u internacionalnim rezidencijalnim projektima u Norveškoj, Finskoj, Švedskoj, Islandu, Portugalu, Španiji, Francuskoj. Takođe je predstavljao srpsku i vojvođansku umetnost u okviru različitih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Francuska, Nemačka, Mađarska, Hrvatska, BIH, Japan).